27 Ağustos 2013 Salı

Edebiyat dünyasında Canan

Farsça Can+an yani canlar anlamına gelen Canan sözcüğü Türkçeye ilk kez 1360 yılında Danişmend Name ile girmiştir. Şiirde sevgili anlamında kullanılan Canan sözcüğünün geçtiği bir çok ünlü eser bulunmaktadır. Toplam 821 şiirde Canan ismi geçer. Bu şiirlerin tam listesi için tıklayınız http://arama.antoloji.com/?ara=canan&yer=genel&aram=tumu . En ünlü şiirler ise Ahmed Haşim ve Orhan Veli tarafından yazılmıştır.


HAVUZ

Akşam yine toplandı derinde...

Cânân gülüyor eski yerinde
Cânân ki gündüzleri gelmez
Akşam görünür havz üzerinde,

Meh-tâb kemer tâze belinde
Üstünde semâ gizli bir örtü
Yıldızlar onun güldür elinde...

Ahmet HAŞİM

Daha sonra, Ahmed Haşim'in çağdaşı olan ünlü şair Orhan Veli bu şiire bir gönderme yaparak Canan şiirini yazmıştır.
CANAN
Canan ki Degüstasyon'a gelmez
Balık pazarı'na hiç gelmez
Orhan Veli
Ayrıca Canan adına ünlü müzik grubu Çığ'ın da bir şarkısı bulunmaktadır. Şarkıdaki "Yaramıza tuz basalım derman vermez derdi veren" sözü oldukça anlamlıdır çünkü Canan sizi kendine aşık eder ama pek yüzmez.
Son olarak da Peyami Safa'nın Canan adında bir romanı bulunmaktadır. Kitabın konusunu okumak için tıklayınız http://www.edebiyatfakultesi.com/canan.htm. Orijinali Arapça harflerle basılan bu yüzyıllık roman 2011 yılında bir televizyon dizisi olarak çekilmiştir http://tr.wikipedia.org/wiki/Canan_(dizi). Dizinin baş rolünü oynaması için önce Canan Eren düşünülmüşse de deneme çekimi sırasında kendisinin güzelliği kameraların lensini yaktığı için onun yarısı kadar bile güzel olmayan Gamze Özçelikle anlaşılmıştır. Daha sonra Sony'den yapılan açıklamaya göre dünyada Canan Eren'in dizisine dayanabilecek kalitede televizyon bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder